Maak je eigen handzeep ( klik hier om het hele artikel te lezen )

Maak je eigen handzeep ( klik hier om het hele artikel te lezen )

Je kent het vast;

In je badkamer kastje liggen enkele stukken zeep die je om wat voor reden dan ook niet gebruikt. Weggooien is zonde, maar wat moet je er dan mee? Mijn oma legde vroeger allemaal kleine zeepjes tussen de handdoeken en beddengoed, want dat rook zo lekker. Wanneer je een stuk zeep hebt met een sterke geur is dat een goede optie. Maar er zijn ook zat zepen die niet of nauwelijks ruiken, en wat dan?

Maak er handzeep van! Het is super simpel en je hebt er slechts 2 ingrediënten voor nodig. Water en zeep. Je kan er naar wens een geurtje aan toe voegen, maar dat hoeft niet. 

Ik had al langere tijd stukken zeep liggen die ik niet gebruikte. En mijn zeeppompje van de supermarkt was leeg. Dus ik besloot aan de slag te gaan met het maken van mijn eigen home made handzeep. Iedere keer dat ik nu mijn handen was ben ik zo blij met het resultaat. 

Hoe ik dat heb gedaan vertel ik je hier;

Benodigdheden:

 • 50 gram zeep. Dit mogen diverse soorten zeep door elkaar zijn desnoods. Zo kom je ook eindelijk van al die kleine restjes zeep af...
 • Een zeeppompje. Hergebruik je plastic pompje uit de supermarkt of scoor een duurzame variant van bijvoorbeeld glas of porselein. 
 • Water
 • Een pan met een kom of kleine pan zodat je au bain marie het zeepmengsel warm kunt maken. 
 • Iets om mee te roeren, lepel, pollepel, spatel of iets dergelijks. 
 • Optioneel: essentiële olie in je favoriete geur

Hoe ga je te werk: 

 • Snij of rasp de zeep. Een rasp werkt het beste, want hiermee maak je kleine snippers van de zeep. Hoe kleiner de stukjes zeep hoe sneller het smelt. ik had geen rasp dus heb ik de zeep in stukken gesneden. 
 • Vul de pan met een laag water. Plaats hierin een andere pan of kom en zet het op een zacht vuurtje. 
 • Meet de juiste hoeveelheid water af voor jouw zeeppomp. Dit die je door de pomp te vullen met water. Doe dit water samen met de zeepstukken in de kom en laat de zeep smelten. Het smelten neemt wel even tijd in beslag. Hoe kleiner je stukken zeep hoe sneller het smelt. 
 • Wanneer je zeep gesmolten is neem je de pan van het vuur en laat je het een uurtje afkoelen. 
 • Wil je een geurtje toevoegen aan je zeep, doe dat dan na het afkoelen. Een paar druppels etherische olie is voldoende. 
 • Schenk je zeep in het pompje. Het is nu nog erg vloeibaar, dat is normaal. Laat je zeep een nachtje staan en je zult zien dat het is ingedikt. 

Klaar is je zeep!